Zaboravimo popularne mediteranske turističke destinacije i klišeje. Ovdje ćemo vam dati ultimativna mjesta koja možete dodati na svoj popis. Doživite Mediteran u njegovom pravom obliku, kroz nevjerojatan krajolik manje popularnih, ali ne manje lijepih destinacija.

Regija je bogata poviješću i prirodnim ljepotama, a kako i ne bi bila kad je Sredozemno more točno između Europe, Afrike i Azije. Sama pomisao na to podsjeća na okus svježe morske hrane, lagani povjetarc i sunce.

Mediteran je mnogo više od poznatih gradova poput Barcelone, Rima ili Atene. Ti gradovi su popularni s razlogom, ali u ovom članku želimo vam predstaviti nekoliko skrivenih dragulja koje nikada niste pomislili posjetiti.

SKRIVENI DRAGULJI

Perast, Crna Gora

Divna Crna Gora slovi za najljepšu balkansku zemlju. To nije daleko od istine. Zamislite ulazak u bajku; razvedena i zadivljujuća obala s čistim plavim morem, visoke planiname i drevni spomenici.

Perast je mali i slikoviti gradić, savršeno odredište za bijeg od užurbanih primorskih ljetovališta. Smatra se najljepšim mjestom u Boki Kotorskoj. Nekad je to bio grad za moreplovce, a danas je opuštajuće utočište.

U Perastu ćete otkriti  ostatke renesansnih i baroknih palača i crkava. Ovdje nećete pronaći pješčane Instagram plaže. Perast je divlji kao i planine koje ga okružuju; sa stjenama i dokovima koji strše u more

Tetouan, Maroko

Tetouan ili kći Granade je grad s hispano-maurskim elementima. Poseban je po svom multikulturalnom identitetu i mirnoj atmosferi. Četvrt Medina u Tetouanu, dio UNESCO-ve baštine, definitivno je vrijedna vašeg vremena. Grad je okružen planinama što ga čini  savršenim mjestom za planinare i ljubitelje prirode.

Medina  ima specifićna andaluzijska obilježja i jedinstvenu lokalnu scenu s puno lijepih građevina i tržnica  poredanih u uskim linijama. Neke od tradicionalnih kuća su čak i otvorene za javnost.

Bozcaada, Turska

Definitivno, najbolje čuvana tajna Turske, Bozcaada će vas oduševiti. Ako volite putovati neutabanim stazama, ovo je idealno mjesto za posjetiti.

Bozcaada je mali otok u Egejskom moru i lako mu je prići iz Instabula. Otok je poznat po grožđu, vinu i poljima maka. Čak je i Homer pisao o otoku u Ilijadi!

Ako želite pobjeći od gužve i uživati u skrivenim plažama, popločanim uličicama, gledati lokalce kako igraju backgammon, magarce u poljima lavande, ribare kako love ribu i ljude koji sjede na kućnom pragu i piju kavu, onda je Bozcaada upravo ono što vam treba!

Grožnjan, Hrvatska

Grožnjan je malo mjesto u Istri i zaista ima poseban štih. Potpuno je drugačiji od bilo kojeg grada ili sela koje ste vidjeli. Poznat je kao grad umjetnika. Trgovi i ulice su pretvoreni u istinsku umjetničku koloniju. Ljeti grad otvara svoje glazbene akademije za mlade i organizira razne vrste umjetničkih  radionica za sve generacije pod vodstvom poznatih stručnjaka i pedagoga.

Zamislite da hodate ulicom uz zvuk jazza, gitare i klavira. Nekada je Grožnjan bio srednjovjekovni dvorac. Ostaci debelih zidova, visokih kuća i velikih kamenih vrata okruženi vinogradima i maslinama doživljaj su koji se doživi jednom u životu. Definitivno ga dodajte na svoj popis!

Milos, Grčka

Što mislite o vulkanskim otocima? Nadamo se samo najbolje jer Milos je vulkanski kikladski otok koji se polako razvija u jedno od najpoželjnijih ljetnih mjesta za odmor. S izvanrednim krajolicima i mediteranskom atmosferom, daje vam gotovo kontradiktoran dojam; atmosfera nalik lunarnoj, ispunjena toplom južnjačkom energijom.

Miloš je drugačija vrsta Mediterana od onoga na što ste možda navikli; trebali biste to vidjeti da povjerujete! Ima bogatu povijest i rodni je grad prekrasne mramorne statue Venere Miloske. Unajmite skuter i obiđite otok, zaboravite na planove i programe, jedite autentičnu hranu, provedite dan na plaži i jednostavno se opustite.

Završne misli

Zašto volimo Mediteran? Odgovor je prilično jednostavan; njegova fascinantna povijest, kuhinja i autentičan način života osvojili su srca mnogih ljudi. I ne zaboravimo prekrasno more i obale koje njeguju dušu. Mediteranski način života znači živjeti punim plućima, ovdje vrijeme sporo teče.

Dakle možemo se složiti da je danas pravi dan da napravite svoju savršenu mediteransku bucket listu i napokon posjetite sva mjesta koja ste poželjeli, a ako uključite i neke od naših prijedloga, još bolje! Javite nam svoja iskustva!

Kako Vam mi možemo pomoći?

Meridian Chapters stvoren je kako bi u Vaše hotele, restorane,  barove i druge uslužne objekte donio jedinstvenu glazbenu atmosferu. Naš tim glazbenih stručnjaka osmislio je premium playliste  koje kroz jednostavno plug & play rješenje na vašu lokaciju donose savršen izbor pozadinske glazbe.

MC tim prilagođava glazbeno iskustvo liste za reprodukciju na temelju doba dana, lokacije u kojoj glazba svira i vaše ciljane publike. Trenutno pružamo usluge na više od 30 lokacija. Nudimo kompletne usluge instalacije kao i savjetovanje o dizajnu glazbenih zona.