Uživajte u bezvremenskim melodijama: Zaronite u 10 najomiljenijih jazz pjesama ikad za harmonijsko putovanje naprijed!

Počnimo s poznatim citatom Franka Zappe: “Jazz nije mrtav. Samo čudno miriše”. Kada je riječ o jazzu, misli oko žanra uvijek su polarizirale, ili ste opsjednuti njime, ili ga mrzite jer ga ne razumijete. Vjerojatno ne postoji drugi glazbeni žanr koji dijeli ljude koliko i jazz.

Postoji određeni misticizam oko jazza. Sviđalo se to vama ili ne, imat ćete snažno mišljenje o tome. Čak i ljudi koji ne vole jazz, poštuju ga i to vam nešto govori.

Jazz je nastao u Sjedinjenim Državama, točnije u New Orleansu krajem 19. stoljeća. Nakon što je ropstvo konačno ukinuto, prethodno porobljeni Afroamerikanci preselili su se u velike gradove i radili kao glazbenici.

Na jazz je utjecalo toliko različitih kultura, od karibijskih ritmova do europskih harmonija, ali u srži svega je afroamerička kultura. Definiranje jazza je težak pothvat. Priroda jazza je improvizacija, inovacija i suradnja.

Vidite, jazz je povjerenje i sinergija, glazbenici imaju slobodu izraziti se kako god žele. Potiče kreativno i glazbeno razmišljanje. Zapravo, dat ćemo vam naših 10 najboljih jazz pjesama, a najvjerojatnije su vam neke od ovih pjesama najdraže!

Jazz ima različite stilove i tipove. Na našem popisu vidjet ćete pomalo svega. Dakle, bez daljnjeg odugovlačenja, evo nekih od najomiljenijih jazz pjesama ikad, bez posebnog redoslijeda!

10 Most Loved Jazz Songs Ever

1. Mack the Knife – Ella Fitzgerald

Mack the Knife ima različite verzije od svih, od Louisa Armstronga do Dicka Haymana. Najpopularnija verzija je live izvedba pjesme jedne i jedine Elle Fitzgerald 1960. godine. Ono što je također vrlo posebno u ovoj pjesmi je to što je Ella zaboravila stihove i na licu mjesta improvizirala nove.

 

 

2. Cantaloupe Island – Herbie Hancock

Otok Cantaloupe izvelo je i snimilo toliko umjetnika, ali verzija Herbieja Hancocka nesumnjivo je najpriznatija. Ova pjesma je prekrasan primjer opuštenog groovea i hard-bop stila. Neophodan za svaki popis pjesama.

 

3. Take Five – Dave Brubeck

Pijanist Dave Brubeck snimio je album Time Out 1959. godine, koji je bio revolucionaran zbog velike upotrebe nekonvencionalnih vremenskih potpisa. Take Five je najpoznatija pjesma s albuma. To je prepoznatljiva pjesma među ljudima koji nisu ljubitelji jazza zbog svoje zarazne melodije.

 

4. St. Thomas – Sonny Rollins

St. Thomas je savršen primjer pjesme koja zadovoljava publiku, skladbu inspiriranu calypsom s radosnim ritmom. Genij saksofona Sonny Rollins skladatelj je i ima snažan solo, popraćen bubnjanjem Maxa Roacha.

 

5. So What – Miles Davis

Dakle, koja je pjesma s najvažnijeg jazz albuma svih vremena Kind of Blue Milesa Davisa. Cijeli zapis odiše jednostavnošću, koristeći samo dva akorda. U pjesmi sudjeluju najbolji jazz glazbenici svih vremena: Miles Davis na trubi, Bill Evans na klaviru, Cannonball Adderley na alt saksofonu, John Coltrane na tenor saksofonu, Jimmy Cobb na bubnjevima i Paul Chambers na basu.

.

 

6. It Don’t Mean a Thing (If It Ain’t Got That Swing) – Duke Ellington

Duke Ellington je jedan od najvećih kompozitora u cijelom jazzu. It Don’t Mean a Thing je brza i nezaboravna jazz melodija s dozom swinga, izvrsna za ples. U ovoj verziji Ivie Anderson potpisuje vokalni refren, ali postoje i druge popularne verzije Louisa Armstronga i Djanga Reinhardta.

 

7. Fly Me To The Moon – Frank Sinatra

Fly Me to the Moon ne treba nikakvo posebno predstavljanje. Definitivno najpoznatija jazz pjesma svih vremena u izvedbi najpoznatijeg izvođača svih vremena Franka Sinatre. Ova pjesma je najtraženija od strane šire javnosti, od vjenčanja do zabava.

 

8. My Baby Just Cares For Me – Nina Simone

My Baby Just Cares For Me je jazz melodija na napuhavanje i do danas omiljena na plesnom podiju. Nina Simone nije bila pjevačica, bila je umjetnica. Pjesma je jazz klasik s njezinog debitantskog albuma Little Girl Blue. Jedna od najomiljenijih pjesama u široj javnosti.

 

9. I Got Rhythm – Sarah Vaughan

Jedna od najcjenjenijih pjesama Georgea Gershwina. Skladao je mnoge pjesme za film i kazalište, a njihov snappy ritam i sklad osvojili su srca ljudi, posebno kada su ih interpretirali veliki jazz glazbenici. Sarah Vaughn snimila je svoju verziju pjesme I Got Rhythm s orkestrom punog niza.

 

10. Summertime – Ella Fitzgerald and Louis Armstrong

Ljubitelji ne-jazza obožavaju ovu melodiju, a kako i ne bi? Summertime ima preko 20 000 snimljenih verzija i jedan je od najvećih jazz standarda svih vremena. Pjesmu je napisao George Gershwin za operu Porgy i Bess. Ella i Louis popularizirali su pjesmu jazzy elementima. Ellin glatki vokal i Louisov zvuk trube čine ovu pjesmu remek-djelom.

 

10 Most loved Jazz Songs Ever for a Harmonic Journey Ahead ! 

Nadamo se da ste danas stekli vrijedne uvide s našim blogom ’10 najomiljenijih jazz pjesama ikad’. Zaronite u naš glazbeni izbor kako biste pronašli idealan ambijent za svoju teretanu, hotel, restoran i šire. Meridian Chapters specijaliziran je za izradu prilagođenih popisa za reprodukciju prilagođenih ustanovama poput vašeg.

Obratite nam se u info@meridianchapters.com kako biste danas podigli svoju atmosferu! 

Meridian Chapters Logo

Ivan Boban

info@meridianchapters.com

+385 99 4967 531